Politica privind prelucrarea datelor personale prin intermediul Website-ului  și Aplicației Ghiță

 

Prin această Notă de informare cu privire la prelucrarea datelor personale te informăm asupra felului în care sunt prelucrate datele tale cu caracter personal atunci când vizitezi și/sau utilizezi website-ul www.ghita.app și utilizezi Aplicația Ghiță, aflate în proprietatea SC Oltspera SRL.

SC Oltspera SRL este o societate comercială organizată și funcționând în conformitate cu legile din România, cu sediul social în sat Sântana de Mureș, str. Voinicenilor nr. 690C, jud. Mureș, România, înregistrată în Registrul Comerțului cu nr. J26/749/2002, EUID ROONRC.J26/749/2002, cod unic de înregistrare fiscală RO 14892490.

  • Scopul Politicii privind prelucrarea datelor personale

Atunci când vizitezi sau utilizezi Website-ul nostru și folosești Aplicația Ghiță, prelucrăm o serie de date personale ale tale, astfel cum îți vom descrie în continuare. În viziunea legislației privind protecția datelor cu caracter personal, Oltspera este Operator de date cu caracter personal, iar tu ai calitatea de Persoană Vizată. Te rugăm să citești cu atenție această Notă de informare pentru a înțelege cum prelucrăm datele tale cu caracter personal.

Prezenta politică este formulată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cunoscut și sub denumirea „Regulamentul GDPR”.

Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă ansamblul operațiunilor pe care le putem efectua asupra datelor, cum ar fi: colectarea, stocarea, organizarea, transferul și ștergerea datelor tale.

Această Politică privind prelucrarea datelor personale face parte integrantă din Termenii și Condițiile de utilizare a Website-ului și Aplicației Ghiță.

 

  • Ce date colectăm și în baza cărui temei legal?


  •  Date personale furnizate direct de tine

Ai posibilitatea să ne suni sau să ne scrii un mesaj prin intermediul formularului de contact. Datele pe care le introduci în acest formular sunt prelucrate pe baza interesului nostru legitim de a răspunde la cererea ta și de a păstra o evidență a cererilor formulate. Aceste date sunt stocate timp de 3 ani de la momentul la care am comunicat ultima oară.

În cazul în care alegi să publici un comentariu pe blog, folosim doar datele trimise de tine pentru a publica comentariul tău. Și în acest caz, în baza interesului nostru legitim de a răspunde la comentariul tău și de a modera blogul nostru, păstrăm datele pe care ni le-ai furnizat timp de 3 ani de la momentul la care ai publicat comentariul sau am comunicat ultima oară.


  • Date personale obținute de la tine ca urmare a înregistrării în Aplicație

În funcție de opțiunile tale si de permisiunile pe care ni le acorzi, Aplicația poate colecta următoarele date:

  1. a) Date de identificare – În cazul în care, în calitate de persoană fizică, îți faci Cont de Client:  nume, e-mail, număr de telefon, orașul și județul în care ai nevoie de serviciile Ghiță, poză de profil; în cazul în care îți faci cont de Meșter: nume, e-mail, număr de telefon, orașul și județul în care poți să-ți prestezi serviciile, domeniul de activitate, o descriere a ta, poza de profil, actul de identitate și o poză a ta cu actul de identitate în mână. Scopul este de a te identifica si pentru a-ți putea activa Contul. Imaginea actului tău de identitate și poza ta cu actul de identitate în mână sunt șterse de către noi în termen de 30 de zile de la data validării contului tău de Meșter.

De asemenea, folosim adresa ta de e-mail pentru a-ți trimite e-mailurile tranzacționale (de ex. pentru a te informa în legătură cu modificarea Condițiilor aplicabile serviciilor noastre).

  1. b) Dacă te înregistrezi în Aplicație utilizând contul Google: colectăm numele asociat contului tău de Google și adresa de e-mail asociată contului tău de Google.  Scopul este de a te identifica si pentru a-ți putea activa Contul.
  2. c) Dacă te înregistrezi în Aplicație utilizând contul de Facebook – colectăm numele asociat contului tău de Facebook și adresa de e-mail asociată contului tău de Facebook.  Scopul este de a te identifica si pentru a-ți putea activa Contul.
  3. d) Activitatea ta în cadrul Aplicației – ofertele și cererile tale, evaluările pe care le primești sau le oferi, comentariile tale, pozele pe care le plasezi. Colectăm aceste informații pentru a măsura satisfacția utilizatorilor, pentru a oferi posibilitatea utilizatorilor de a comunica între ei și pentru a preveni și verifica conținutul neadecvat din Aplicație.  

Contul cu datele tale complete este afișat doar în momentul acceptării ofertei Meseriașului de către Client și sunt disponibile reciproc doar între cei doi.

  1. e) Facturare – prelucrăm datele personale ale Utilizatorilor care solicită servicii taxabile de la noi, într-o măsură limitată pentru a ne îndeplinii obligația legală de a emite factură pentru serviciile pe care le furnizăm. Baza legală pentru prelucrarea acestor date este îndeplinirea obligațiilor legale ale operatorului. 

În cazul în care decizi să utilizezi Aplicația, prelucrăm datele tale pentru a-ți furniza serviciile noastre. Vom putea utiliza datele asociate Contului tău cu scopul de a ne îndeplini obligațiile contractuale.

  • Date personale obținute atunci când te abonezi la Newsletter-ul nostru

Atunci când alegi să te abonezi la Newsletter-ul nostru, prelucrăm adresa ta de e-mail cu scopul de a îți transmite informațiile cu privire la Aplicație sau serviciile partenerilor noștri.

Trimitem oferte publicitare și anunțuri comerciale (newsletter) numai destinatarilor care s-au abonat la acesta. Dacă ești interesat să te abonezi la newsletter-ul nostru, trebuie să îți dai consimțământul (baza legală este consimțământul persoanei în cauză în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (a) din GDPR). Trebuie să introduci adresa de e-mail atunci când te abonezi la newsletter. Abonându-te la newsletter, ești de acord cu prelucrarea adresei de e-mail în scopuri de marketing (pentru oferirea de produse și servicii, trimiterea de informații comerciale etc).

Îți poți retrage consimțământul în orice moment, prin apăsarea link-ului de dezabonare de la finalul e-mailurile prin care îți trimitem Newsletter-ul.

Pentru transmiterea Newsletter-ului utilizăm serviciile MailChimp. Această companie are sediul și serverele sale în Statele Unite ale Americii. Transferul datelor personale din Europa în SUA se realizează potrivit clauzelor standard UE de protecție a datelor (Clauze contractuale standard – CSC) și cu aplicarea unor măsuri suplimentare adecvate de protecție a datelor transferate.

Datele personale astfel obținute sunt prelucrate pe durata abonării tale la Newsletter. 

  • Date de trafic

Website-ul nostru colectează în mod automat anumite informații în interesul nostru legitim cu scopul de a asigura securitatea și funcționarea optimă a website-ului. 

Aceste informații colectate de noi sunt date de trafic trimise în mod automat de browser-ul tău, cum ar fi: regiunea sau locația de unde accesezi internetul, ora și locul vizitei tale, paginile Website-ului pe care le vizitez. 

  • Date colectate ca Operatori Asociați

Oltspera este Operator Asociat alături de Meșteri în ceea ce privește datele tale personale oferite de tine atunci când accepți oferta unui Meșter (nume, nr. telefon). Meșterii, în calitate de profesioniști, colectează datele personale privind cererea ta de reparație pentru a-și executa contractul încheiat la distanță între tine și ei. Temeiul legal al colectării este executarea obligațiilor noastre contractuale în relația cu tine și cu Meșterii.

În cazul conturilor Aplicației Ghiță pe diverse rețele de socializare (Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Youtube) – colectăm datele tale doar pentru interacțiunea normală în cadrul respectivei rețele, atunci când: te abonezi la paginile noastre, dacă ne lași comentarii, dai Like/Share sau ne scrii un mesaj direct. Datele sunt colectate împreună cu rețelele sociale în cauză, împreună cu care suntem Operatori asociați. Temeiul legal al colectării este consimțământul tău. Datele sunt folosite pentru a publica comentariul sau pentru a-ți putea răspunde la mesajul pe care ni l-ai transmis. Datele sunt păstrate până la momentul la care îți retragi consimțământul obținut anterior prin intermediul rețelei de socializare sau până ne soliciți să ștergem aceste informații. 

Conturile noastre de pe diversele rețele de socializare sunt create în condițiile impuse de respectivele rețele. Pentru mai multe detalii în legătură cu prelucrarea datelor tale prin intermediul acestor rețele, te rugăm să citești politicile lor de prelucrare a datelor personale.


  • Date personale colectate în mod automat

Website-ul nostru utilizează cookies și tehnologii similare. Informații despre acestea te rugăm să le citești în tabelul detaliat afișat atunci când vizitezi pentru prima oară Website-ul nostru. Ai acces la acest tabelul și ulterior primei tale vizite dacă accesezi butonul disponibil în partea dreaptă-jos a Website-ului.

Cookies-urile sunt fișiere de urmărire de mici dimensiuni pe care un website le stochează pe browserul utilizatorului cu scopul de a salva date despre vizita acestuia. Dacă accesezi respectivul website din nou, acesta va putea citi informația stocată anterior și te va recunoaște.  

Fișierele de tip cookies nu conțin programe software, viruși sau spyware și nu pot accesa informațiile de pe hard-disk-ul utilizatorului. Doar emitentul unui cookie poate citi sau modifica informațiile pe care le conține respectivul cookie.

Fișierele de tip cookies folosite se împart în două categorii:

  1. Cookies interne/„First-party cookies” sunt cookies setate de Oltspera sau în numele Oltspera pe Website. Acestea pot fi (i) cookies de sesiune – stocate pe dispozitivul tău doar în timp ce vizitezi Website-ul și care expiră odată ce închizi browserul și (ii) cookies persistente – stocate pentru o perioadă de timp pe browserul tău și după ce încetezi să folosești Website-ul, acestea fiind setate să expire la o dată stabilită sau când sunt șterse manual;
  2. Cookies terțe/ „Third-party cookies” sunt cookies setate de alte companii și a căror funcționalitate este încorporată în Website (de exemplu cookies ale Google).

Cum poți reconfigura cookies-urile

Pe tot parcursul navigării în cadrul Website-ului, ai acces la interfața de gestiune a cookies și a tehnologiilor similare pe care le folosim pe Website. Ai posibilitatea de a schimb aoricând  consimțământul pe care-l oferi.

Cookies și tehnologiile similare sunt grupate pe categorii, putând fi permise sau restricționate în mod individual, în funcție de opțiunile tale specifice. 

Poți configura cookies-urile și din setările browser-ului pe care îl folosești. În cazul în care alegi să blochezi toate cookies-urile, este posibil ca navigarea ta în Website să fie îngreunată. Prin accesarea link-urilor de mai jos, vei găsi informații despre modul în care poți să gestionezi cookies-urile în diverse categorii de browsere.

Cookie settings in Internet Explorer

Cookie settings in Firefox

Cookie settings in Chrome

Cookie settings in Safari web

și iOS.

Dacă nu dorești plasarea cookies-urilor furnizate de Google Analytics, poți folosi add-on-ul de browser care împiedică strângerea de date de către Google Analytics –  https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

 

  •  Cu cine partajam datele tale personale? 

Vom partaja o parte din datele tale personale numai în măsura în care sunt necesare și numai următoarelor categorii de terți:

  1. Împuterniciți ai Oltspera care ne oferă diverse servicii: procesarea plăților; servicii de publicitate (e.g. trimiterea de mesaje de e-mail și text); servicii de sprijin și dezvoltare IT; servicii de găzduire a site-ului; servicii juridice, de consultanță și contabilitate, servicii de analiză a traficului.

Prelucrăm datele tale cu caracter personal prin intermediul unor persoane fizice sau juridice care acționează ca persoane împuternicite pentru Oltspera, care sunt obligate să respecte cerințele legislației privind protejarea datelor cu caracter personal.

  1. Autoritățile și instituțiile publice, în cazul în care avem obligația legală de a le divulga. 
  2. Putem divulga datele tale personale unor terți: 

– Dacă ne soliciți sau ne dai acordul în acest sens; 

– Dacă respectivele persoane pot demonstra că au autoritatea legală pentru a acționa în numele tău; 

– În cazul în care avem interes legitim pentru a administra, extinde sau dezvolta activitatea noastră comercială: în cazul în care vindem o parte a Aplicației sau anumite bunuri ale noastre, putem dezvălui datele tale personale posibilului cumpărător, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite prin intermediul Aplicației; în cazul în care Oltspera sau o parte substanțială a bunurilor Oltspera este achiziționată de un terţ, iar datele personale deținute de noi vor reprezenta parte din activele transferate; 

– Cu scopul de a răspunde oricăror pretenții, pentru a proteja drepturile unei terțe persoane, pentru a proteja siguranța oricărei persoane sau pentru a preveni orice activitate ilegală;   

– Cu scopul de a proteja drepturile Oltspera sau ale angajaților și clienților noștri, precum și ale altor persoane.  


  • Cum stocăm și protejăm datele tale?  

Oltspera stochează în siguranță datele tale pe servere situate în Uniunea Europeană.

Oltspera pune în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a asigura securitatea, confidențialitatea, integritatea, disponibilitatea și protejarea datelor împotriva distrugerii, pierderii, modificării, dezvăluirii neautorizate sau accesului neautorizat la datele personale procesate.

Datele tale cu caracter personal pe care noi le prelucram sunt limitate la cele care sunt necesare, adecvate si relevante pentru scopurile declarate în această Notă de informare. 

Chiar dacă ne străduim să oferim securitate cât mai mare datelor tale, menționăm că garantarea securității informațiilor transmise nu poate fi făcută 100%, având în vedere lipsa securității transmisiilor de date efectuate prin intermediul internetului din cauza unor factori externi, cum ar fi: viruși sau programe malware, pierderea dispozitivelor electronice de pe care accesezi Website-ul/Aplicația, accesul persoanelor neautorizate pe dispozitivele tale electronice, insecuritatea unor rețele wifi.

Pentru o mai bună protecție a datelor tale, îți recomandăm:

– În relația cu noi, să nu comunici date cu caracter personal decât dacă ți se solicită în mod expres; 

– Schimbă numele de utilizator și parola routerului wifi; 

– Alege pentru dispozitivele tale electronice parole puternice, complexe (folosește un manager de parole), fără legătură cu viața personală și salvează-le într-un mod securizat;  

– Securizează-ți dispozitivele electronice cu parole sau alte moduri de blocare;   

– Nu îți lăsa dispozitivele electronice nesupravegheate; 

– Verifică identitatea persoanelor cu care comunici, pentru a te asigura că nu comunici date cu caracter personal unor persoane care nu ne reprezintă în mod legal.  


  • Cât timp păstrăm datele tale cu caracter personal? 

Datele colectate se vor păstra doar o perioada determinată de timp, în funcție de necesitățile și scopul prelucrării.  

Atunci când alegi să intri într-o relație contractuală cu noi (prin înregistrarea în Aplicație), datele tale se păstrează pe parcursul relației contractuale – adică cât timp ai Cont în Aplicație – și încă 3 ani de la terminarea relației contractual prin anularea/ștergerea Contului.  

Dacă ai ales să ne contactezi prin intermediul formularului de Contact disponibil pe Website, păstrăm datele tale timp de 3 ani de la data la care am comunicat ultima oară cu tine.

Vom păstra datele necesare pentru facturare și orice alte înregistrări contabile sau documentele relevante din punct de vedere financiar – contabil timp de 10 ani de la emiterea facturii sau orice altă durată de prescripție fiscală aplicabilă.

Datele obținute pentru prelucrări având ca temei legal consimțământul tău se vor păstra până la retragerea consimțământului.

  

  • Care sunt drepturile tale și cum le respectăm? 
  1. a) Dreptul de acces – ai dreptul să soliciți informații despre datele tale personale pe care noi le prelucrăm, inclusiv scopul prelucrării, dacă și cu cine sunt partajate și cât timp vor fi păstrate.  
  2. b) Dreptul la rectificare – în cazul în care datele tale prelucrate sunt inexacte, ai dreptul de a obține rectificarea sau completarea lor. 
  3. c) Dreptul la ștergerea datelor („dreptul de a fi uitat”) – ai dreptul să ne soliciți ștergerea datelor tale, cu excepția situațiilor în care datele ne sunt necesare: pentru a exercita dreptul la liberă exprimare și informare; pentru îndeplinirea unei obligații legale care ne incumbă și/sau a unei sarcini efectuate în interes public; în scopuri de interes public, în scopuri de cercetare științifică, istorică ori statistică; formularea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță. 
  4. d) Dreptul la restricționarea prelucrării – poți solicita restricționarea prelucrării datelor tale cu caracter personal dacă: contești corectitudinea datelor, pentru perioada în care verificăm exactitatea datelor respective; prelucrarea este nelegală și te opui ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor; datele nu ne mai sunt necesare prelucrării, dar ni le soliciți pentru stabilirea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; te-ai opus prelucrării, pentru intervalul de timp în care verificăm dacă drepturile noastre legitime prevalează asupra drepturilor tale.  
  5. e) Dreptul la portabilitatea datelor – ai dreptul să primești de la noi datele tale personale, dacă ni le-ai furnizat anterior într-o formă structurată, care poate fi citită în mod automatizat. Ai, de asemenea, dreptul să ne soliciți să transmitem datele tale unui alt operator de date cu caracter personal. 
  6. f) Dreptul de opoziție – ai dreptul să te opui în orice moment, dată fiind situația ta particulară, prelucrării datelor tale în cazul în care le prelucrăm în temeiul intereselor noastre legitime sau ale unui terț. Într-o atare situație, nu vom mai prelucra datele tale cu excepțiile următoare: (i) dacă putem demonstra temeiuri legitime și un interes care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților tale și (ii) dacă scopul prelucrării este constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță. 
  7. g) Dreptul de a-ți retrage consimțământul-dacă datele tale personale sunt prelucrate în baza consimțământului tău, poți retrage acest consimțământ în orice moment.  
  8. h) Dreptul de a te adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal  (ANSPDCP) – ai dreptul de a depune plângere la ANSPDCP  în cazul în care consideri că ți-au fost încălcate drepturile privind protecția datelor cu caracter personal. Plângerile pot fi depuse ​online, pentru mai multe detalii, te rugăm să accesezi următorul link: https://www.dataprotection.ro/?page=Plangeri_pagina_principala
  • Inexistența unui proces decizional automatizat 

În calitate de utilizator al serviciilor noastre, nu vei face obiectul unei decizii bazate în mod exclusiv pe prelucrarea automată a datelor tale care să producă efecte juridice asupra ta sau care sa te afecteze într-o măsură semnificativă.

  • Cum ne contactezi?

Pentru a ne transmite o solicitare, te rugăm sa ne scrii un e-mail la adresa ghita@ghita.app.

Te vom informa, în termen de o lună de la primirea solicitării tale, asupra acțiunilor întreprinse. Acest termen poate fi prelungit la două luni atunci când este necesar, ținându-se seama de complexitatea, numărul cererilor sau imposibilitatea identificării solicitantului. Dacă termenul este prelungit, vei fi informat în termen de o lună de la primirea cererii, prezentând și motivele întârzierii.

Dacă nu soluționăm afirmativ cererea ta, te informăm asupra acestui lucru în termen de cel mult o lună de la primirea cererii, cu privire la motivele pentru care nu am luat măsuri și la posibilitatea de a depune o plângere către ANSPDCP sau către instanța de judecată.

  • Ce se poate întâmpla dacă nu dorești să ne transmiteți datele tale cu caracter personal?  

În cele mai multe cazuri, nu ai obligația de a ne comunica datele tale cu caracter personal.  Sunt însă situații în care, fără date suplimentare, nu putem soluționa cererea ta legitimă. De asemenea, dacă nu ne oferi aceste date, nu va fi posibil să îți prestăm Serviciile noastre.

 

  •  Dispoziții finale 

Prezenta Notă de informare se poate modifica din când în când. Modificările sunt aplicabile de la momentul la care sunt plasate pe Website. De fiecare dată când va fi necesar sau solicitat consimțământul tău în acest sens, te vom informa. Îți recomandăm, așadar, să consulți Politica de fiecare dată când folosești serviciile noastre pentru a lua cunoștință de versiunea în vigoare.

Această variantă a Politicii privind prelucrarea datelor personale este stocată la adresa https://ghita.app/privacy-policy/.

 

ÎN VIGOARE

Versiunea 1 – 3 iunie 2022

ISTORIC VERSIUNI

  • Versiunea 1 – în vigoare de la 3 iunie 2022